Ilmalämpöpumpun valinta ja asennus

Ilmalämpöpumpun valinta

Ilmalämpöpumput ovat viime vuosina kehittyneet paljon etenkin talviominaisuuksien, energian säästön ja käytön monipuolisuuden osalta. Ammattitaitoinen myyjä osaa auttaa juuri sinun asuntoosi ja käyttötarkoitukseesi sopivan Vivax Cool ilmalämpöpumppumallin valinnassa. On eduksi, jos ilmalämpöpumpun valinta ja asennus kohdistuu samaan liikkeeseen, tällöin kokonaispalvelu jatkossakin on ammattilaisten käsissä.

Vivaxin laajasta valikoimasta on helppo valita juuri omaan kohteeseen sopivilla ominaisuuksilla varustettu malli.

Ilmalämpöpumpun teholuokka

Valinta lähtee oikeasta mitoituksesta. Lämmityskäyttöön hankittu invertterisäätöinen pumppu toimii parhaiten osatehoalueilla. Vivax ilmalämpöpumppu onkin tehokas lämmityslaite. Sen lämpökerroin on jopa parempi kuin useimpien maalämpöpumppujen, kun ollaan lämmityskaudella vielä plus-asteiden puolella. Tällaista ilmanalaa on Suomessa vuosittain kuukausitolkulla ja ilmalämpöpumpun täysimittainen hyödyntäminen on mahdollista. Pakkasen kiristyessäkin parhaiden mallien lämpökerroin on jopa 2 vielä -20°C lämpötilassa.

Kaikkien ilmalämpöpumppujen antoteho laskee pakkasen kiristyessä. Tällöin ei auta, vaikka COP eli lämpökerroin olisi kuinka hyvä tahansa, koska laskenut antoteho ei riitä kattamaan talon kasvanutta lämmön tarvetta, vaan tarvitaan lisälämpöä pitämään talo lämpimänä yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa. Koko lämmityksen yhteinen  lämpökerroin on siis aivan eri kuin pelkän ilmalämpöpumpun, koska on esim. sähköpattereita pumpun apuna. Jotkin ilmalämpöpumppuvalmistajat  ohjelmoivat ilmalämpöpumput siten, että lämpökerroin säilyy pakkasella vielä melko hyvänä, mutta se tehdään antotehon kustannuksella jota lasketaan jopa 1,5 kW:iin. Siis vain siksi, että lämpökerroin olisi ”paras”. Niin voi ollakin, mutta ei pelkällä hyvällä lämpökertoimella taloa voi lämmittää vaan tarvitaan lisälämmönlähteitä avuksi.

Vivax ilmalämpöpumpun lämpökerroin säilyy hyvänä pakkasellakin ja suurin antoteho laskee vain vähän, 50-80 prosenttiin nimellistehosta. Ilmalämpöpumpun mitoituksessa ei pidäkään aristella valita pykälää suurempaa mallia. Tällöin lämmitysteho riittää vähän laskeneenakin eikä apulämmönlähteitä tarvita kuin kovilla pakkasilla. Suomessa eniten myyty 9-sarja onkin sopiva vain pieniin tiloihin. Vivax suosittelee yleisimmin 12-sarjan kokoa ja 18-sarjalainenkin on isommissa taloissa hyvä vaihtoehto. Vivax G10 invertteritekniikka osaa pienentää antotehon minimiin leudoimmilla keleillä, kun suurta tehoreserviä ei tarvita.

Näin siis riittävällä mitoituksella saadaan ilmalämpöpumpusta mahdollisimman paljon irti lämmityskaudella. Paras hyöty ja säästö saadaan nimittäin silloin, kun ilmalämpöpumppu pääsee tekemään kovasti töitä. Oikea teholuokka vaikuttaa mm. hyötysuhteeseen (SCOP), äänitasoon, sulatusten toimintaan ja laitteen hyvään kestävyyteen.

Ilmalämpöpumpun tehon valintaan vaikuttaa moni muukin seikka kuin asunnon neliöt, siksi on tärkeää saada ammattilaisen mielipide juuri sinulle sopivasta ilmalämpöpumpusta paikan päällä. Älä arkaile siis valita teholuokkaa suurempaa ilmalämpöpumppua, Vivaxilla se suurempi tehoinen malli ei ole edes paljoa kalliimpi.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde COP, nykyisin vuosihyötysuhde SCOP

Vielä nykyisinkin laitteiden COP-arvoja esitteissä ilmoitetaan +7ºC ulkolämpötilassa. Täten saatavan säästön arviointi keskimääräisellä lämmityskaudella on lähes mahdotonta. Tärkeämpää on tietää COP-arvot esim. +5ºC ja -15ºC asteen välillä, vieläpä sulatukset huomioiden. Nämäkin asiat riippumaton ammattilainen osaa kertoa. Vuosilämpökerroin SCOP yksin ei kerro kaikkea, on huomioitava myös suunnitteluteho Pdesign.

Paras COP, paras SCOP vaiko suurin teho pakkasella

Nykyaikainen invertteriohjattu ilmalämpöpumppu antaa sen suunnittelijoille mahdollisuuden valmistaa ilmalämpöpumppu siten, että sen lämpökerroin on erittäin hyvä kaikissa ulkolämpötiloissa – mutta sen hintana on, ettei lämpöteho kylmissä olosuhteissa riitäkkään enää lämmittämään taloa, jonka lämpöhäviöt ovat pakkaskeleillä kasvaneet. Nykyisten kylmäaineiden ominaisuudet ja toisaalta fysiikan lait johtavat siihen, että suuri lämpöteho kovassa pakkasessa on erittäin vaikea toteuttaa samassa ilmalämpöpumpussa. Kun siis halutaan hyvä lämpökerroin, ja siten suuret säästöt, tulee valita ilmalämpöpumppu, jolla on ennen kaikkea kyky tuottaa lämpöä tarpeeksi silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Silloin riittää, kun lämpökerroin on vielä säilynyt riittävän hyvänä. On hyvä muistaa, että pelkällä hyvällä lämpökertoimella ei voi taloa Suomen talvessa lämmittää. Tärkeintä on tarkistaa, kuinka paljon ilmalämpöpumppu pystyy tuottamaan lämpötehoa kovalla pakkasella.

Ilmalämpöpumpun erityisominaisuudet

Eri malleissa on panostettu lukuisiin ominaisuuksiin, joita kaikkia ei voi olla samassa laitteessa. Vivax mallisarjoja on siksi lukuisia ja kaikissa niissä vielä eri teholuokkia. Suurena valmistajana Vivaxilla on tarjota aina parhaat ominaisuudet kulloiseenkin käyttökohteeseen, kesämökeistä kauppakeskuksiin. Juuri näistä ominaisuuseroista kertominen on Vivax-ammattilaisen palvelua.

Suomen erityisolosuhteet

Vivax ilmalämpöpumput on jo suunnittelupöydällä räätälöity talvisiin erityisen hankaliin olosuhteisiin. Paitsi että ilmalämpöpumpun tulee tuottaa hyvin lämpöä pakkaskelissäkin, on yhtä suuri haaste osata ohjelmoida ulkoyksikön sulatukset riittäviksi, mutta samalla ei turhia sulatuksia saisi esiintyä. Tähän haasteeseen Vivax vastaa älykkäällä mikroprosessoriohjatulla sulatuksen hallinnalla joka pitää suuren ulkoyksikön höyrystinkennon puhtaana huurteesta, pystyen tuntien yhtäjaksoiseen lämmitykseen. Pohjapellin sulanapitovastuskin on älykkään ohjauksen ansiosta toiminnassa ainoastaan muutamia minuutteja silloin kun sitä tarvitaan.

Ilmalämpöpumpun hinta

Vivax Ilmalämpöpumppu kotiin maksaa asennettuna useimmiten 1500 € –  2500 €. Haitari on siis laaja. Hinta-laatusuhde on Vivaxin parasta antia, jo 1500 €:lla voi saada erittäin hyvän ilmalämpöpumpun asennuksineen.

Vivax ilmalämpöpumput Suomen olosuhteisiin

Vivax ilmalämpöpumput ovat kylmiin olosuhteisiin erinomaisesti soveltuvia ilmalämpöpumppuja. Varma toiminta, huippuarvot hyötysuhteissa ja hyvät takuut ovat tärkeitä kriteerejämme.

Ilmalämpöpumpun asennustyö